Ubat batuk boleh bawa maut kepada kanak-kanak?

“Ish. Saya risau sangat dengar ada ubat batuk yang berbahaya. Kalau tak bagi ubat batuk, kesian tengok anak batuk sampai tak boleh tidur

Dilema seperti ini dialami oleh ramai ibubapa. Ia sangat merisaukan bila cubaan kita nak melegakan batuk anak, rupa-rupanya berbahaya. Ubat batuk boleh bawa maut?

Oh. Tidak mungkin.

Ubat Batuk tidak sesuai Untuk Kanak-kanak Bawah 2 Tahun

Menurut web doktorbudak.com, batuk sebenarnya adalah satu proses keluarkan kahak dari saluran pernafasan. Biasanya, untuk kes normal, ia akan sembuh sendiri tanpa rawatan dalam masa 10 hari.
Dalam setahun, mereka boleh terkena batuk dan selsema sebanyak 3-8 kali setahun.

Ada kes untuk kanak-kanak dan bayi, batuk berpanjangan adalah simptom jangkitan paru-paru (pneumonia) dan perlukan pemeriksaan doktor dengan segera.

Menurut web ini lagi, banyak kajian buktikan ubat batuk sebenarnya tidak berkesan ubati gejala-gejala ini dari kanak-kanak. Lebih teruk lagi, ia ada kesan buruk.

Antara kesan dia adalah mengantuk. Budak mengantuk tak nak minum banyak, mereka asyik tidur terutama bayi. Ini boleh menyebabkan badan kurang air atau dehidrasi.

Ubat batuk yang ada ubat narkotik boleh perlahankan pernafasan kanak-kanak dan bayi.

Ish. Takutnya.

Silap-silap ada yang lebih menakutkan lagi, bila terlebih dos, boleh menyebabkan kanak-kanak berhenti bernafas, sawan, gangguan sistem saraf, jantung dan usus dan boleh bawa MAUT.

Hilangkan Batuk Hanya Dengan Minyak Ikan

Minyak ikan adalah makanan semulajadi. Tak perlu risau kesan sampingan. Minyak Ikan terbaik adalah Omega Guard. Ia bukan ubat.

Ibu-ibu yang ingin bebas dari ubat batuk boleh semak testimoni kat bawah ni.

Memang mengejutkan!

Tanpa ubat?
Ya. Omega Guard bantu cergaskan kanak-kanak dan bantu kanak-kanak kekal sihat. Takkan nak biar aje anak-anak batuk sampai muntah-muntah. 
Sanggup ke wahai ibu-ibu?
Dapatkanlah Omega Guard HARI INI. Hanya RM136 sebotol. 

Ida Ifaz

2 thoughts on “Ubat batuk boleh bawa maut kepada kanak-kanak?

  1. Cik Iman:
    Tersedak susu, ubat batuk hanya penyebab. Ajal dan maut adalah ketentuan. Yang penting, kita usaha untuk berikan yg terbaik kepada anak kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *