Tanda Kekurangan Zink : Rambut Gugur dan Hilang Selera Makan?

Tanda Kekurangan Zink : Rambut Gugur dan Hilang Selera Makan?

Zink merupakan bahan kimia penting yang penting untuk fungsi manusia.   Zink memainkan peranan penting dalam banyak aspek sistem imun. Kita kena sedar tanda kekurangan Zink.

Ia membantu dalam pembahagian sel, pembekuan darah, penyembuhan luka, sintesis DNA, pertumbuhan dan perkembangan janin, dan sintesis protein.

Lima tanda-tanda utama kekurangan zink:

1. Mengganggu sistem imun:

Zink menjejaskan aktiviti sel. Kekurangan zink boleh menyebabkan  lemah antibodi dan menjejaskan sistem imun. Oleh itu, orang yang kekurangan akan terdedah kepada jangkitan atau selesema.

2. Cirit-birit:

Apabila sistem imun terganggu, ia membuatkan seseorang mudah terdedah kepada jangkitan. Salah satu daripada jangkitan adalah bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

3. Kehilangan rambut dan lesi kulit

Zink adalah penting untuk pertumbuhan sel normal. Kekurangan Zink melemahkan sel-sel, yang boleh menyebabkan kehilangan rambut pada kulit kepala dan luka-luka pada kulit. Ini adalah salah satu tanda-tanda utama kekurangan zink.

4. Hilang selera makan dan / atau anoreksia

Kekurangan punca zink menurun hilang selera makan. Jika kekurangan zink tidak dikenal pasti dan dirawat, hilang selera makan menurun akhirnya boleh membawa kepada anoreksia.

5. Kemerosotan kognitif dan fungsi motor

Kekurangan zink dalam ibu mengandung bukan sahaja boleh melemahkan ibu, tetapi juga boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf janin, merosakkan kemahiran motor dan kemahiran kognitif bayi.

Lain-lain tanda-tanda kekurangan zink mengganggu kesuburan, ruam pada kulit, bintik pada kuku, gangguan tidur, kehilangan nafsu seks, kehilangan rasa atau bau, dan dalam beberapa kes anemia yang ringan.

Baca : 10 Makanan Utama Bantu Luka Pembedahan Cepat Sembuh

sumber: http://www.newsmax.com/FastFeatures/signs-of-zinc-deficiency/2011/02/10/id/385656

Supplemen Shaklee yang sesuai untuk mengatasi masalah di atas:

Satu tablet membekalkan 100% nilai harian yang diperlukan untuk zink. Dirumuskan dengan zinc gluconate dengan kadar penyerapan yang tinggi.

1 tablet Zinc Plus Shaklee adalah bersamaan :

Tahukah Anda?

 Zink gluconate adalah salah satu bentuk zink chelated terbaik. Ia lebih mudah diserap oleh badan. Supplement Zinc Plus Shaklee adalah formulasi yang menggunakan zink gluconate. 1 tablet Zinc Plus menyediakan keperluan lengkap zinc harian tubuh

Merujuk kajian dalam terbitan National Center for Biotechnology Information , kekurangan zinc hanya mengakibatkan risiko mudah badan kita terdedah kepada bakteria dan pathogen lebih tinggi. Kesannya? Kita mudah demam dan selesema.

Contact Ida ifaz (019-381 6167) untuk mengetahui info lanjut tentang Zinc

Ida Ifaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *