6 Cara Rawat Sembelit Dengan Cepat

6 Cara Rawat Sembelit Dengan Cepat

Sembelit memang menyakitkan. Lebih-lebih lagi jika ia semakin memudaratkan dan menyebabkan buasir. Mesti rawat dengan segera.

Namun begitu, cara hidup yang sihat dan aktif boleh membantu melegakan sembelit dan mengurangkan sakit akibat sembelit.

Ramai wanita yang alami sembelit, sakit kepala dan jahitan terbuka lepas bersalin. Ngeri kan?

Wanita dalam video ini pernah rasa semua sekali sekaligus. Memang siksa. Tetapi, ia semua tinggal kenangan. Langkah wanita ini patut dicontohi semua ibu bersalin.

Tenang aje muka, tak sangka beliau pernah alami terbuka jahitan selepas bersalin.

Ngeri!

Berikut adalah 6 cara untuk rawat sembelit dengan cepat

1. Minum dua hingga empat gelas 8oz tambahan air suam apabila sembelit

Jika anda mempunyai sembelit selama beberapa hari, minum 10-20 auns air kosong setiap pagi sejurus selepas bangun tidur. Anda disarankan minum sekurang-kurangnya 10 gelas air kosong suam setiap hari untuk rawat sembelit

Air merupakan salah satu cecair yang terbaik yang mencuci bahan buangan dan toksin daripada badan kita.

Minuman lain seperti jus dan soda, walaupun mempunyai khasiat tertentu dan semulajadi, ia perlu dikurangkan kerana kemungkinan mempunyai kandungan gula berlebihan atau mungkin menyebabkan sembelit semakin parah.

2. Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang mempunyai serat tinggi 

Ia untuk meningkatkan jumlah pengambilan serat setiap hari. Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari.

Sembelit juga adalah berpunca dari pengambilan lemak yang berlebih, gula bertapis dan tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan.

Anda juga boleh mengambil suplemen serat selain mendapatkannya dari makanan seharian. Serat tidak boleh dihadamkan oleh enzim di dalam tubuh manusia, jadi ia tidak diserap ke dalam aliran darah.

Serat kemudiannya kekal di dalam kolon, di mana ia menyerap air dan melembutkan najis.

Sesetengah makanan tinggi serat termasuk: raspberi, pear, dan epal; pasta gandum (dimasak), barli (masak), dan sekam; kacang berpecah (masak), kacang hitam (dimasak), dan lentil (dimasak); artichokes (dimasak), kacang hijau (dimasak), dan brokoli.

3) Minum kopi

Pada sesetengah kes, Kopi boleh membantu. Ramai orang menganggap kopi membantu melegakan sembelit dengan cepat. Ini kerana kafein dalam kopi boleh merangsang otot dalam sistem pencernaan dan menyebabkan pergerakan usus.

Namun begitu, kopi juga diuretik di mana ia menyerap kelembapan daripada najis, menjadikan mereka sukar untuk membuang air . Ada sesetengah doktor mengesyorkan mengelakkan minuman diuretik seperti kopi, alkohol, kola, dan teh.

4) Makan Buah Prun

Untuk merawat sembelit, anda disaran makan prun atau minum dua gelas jus prune. Prun sangat tinggi dalam serat dan mengandungi sorbitol, sejenis bahan yang secara semulajadi membantu melegakan sembelit.

Buah prun

Sorbitol adalah perangsang kolon ringan yang membantu mengurangkan masa pergerakan najis dan seterusnya mengurangkan risiko sembelit Jika anda tidak suka tekstur atau rasa unik prun, jus prune boleh menjadi alternatif yang lebih sedap.

Prun mempunyai 14.7g daripada sorbitol setiap 100g, manakala jus prun mempunyai 6.1g per 100g. Anda perlu minum lebih banyak jus prun untuk mencapai manfaat kesihatan yang sama kerana jus prun berasal dari prun yang telah diproses dan mengandungi gula tambahan.

5) Bersenam

Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.

6) Mencangkung

Mencangkung dalam kedudukan yang semula jadi untuk memudahkan perkumuhan. Tinggikan lutut anda ketika anda duduk membuang di atas tandas.

sumber : http://www.wikihow.com/Relieve-Constipation-Quickly-and-Naturally

Rawat Sembelit Dengan Shaklee

Untuk mereka yang ingin rawat sembelit dengan selamat dan cepat, anda boleh cuba Ostenutrix Shaklee

Ostenutrix adalah formula baru Ostematrix. Ia diperkaya dengan penambahan 20% vitamin D

Untuk dapatkan info lanjut tentang Ostenutrix, boleh hubungi Ida Ifaz

Ida Ifaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *