5 Punca Ibu Hamil Kerap Kencing

5 Punca Ibu Hamil Kerap Kencing

Kerap buang kencing semasa hamil adalah gejala biasa yang banyak ibu hamil alami. Ia berlaku atas beberapa sebab, terutamanya disebabkan oleh perubahan fisiologi dalam tubuh untuk menyokong pertumbuhan janin yang semakin berkembang:

#1 Perubahan Hormon

Hormon hamil, terutamanya hormon korionik manusia (hCG) dan progesteron, memainkan peranan penting. Hormon-hormon ini meningkatkan aliran darah ke kawasan pelvik dan buah pinggang, yang mengakibatkan peningkatan penghasilan urin.

Tambahan pula, progesteron mengendurkan otot-otot lembut dalam pundi kencing, menjadikan pundi kencing lebih cepat penuh dan menyebabkan keperluan untuk ibu hamil kencing dengan lebih kerap.

#2 Pembesaran Rahim

Semasa rahim membesar untuk menampung pertumbuhan bayi yang semakin besar, ia akan memberikan tekanan kepada pundi kencing.

Tekanan ini boleh mengurangkan keupayaan pundi kencing untuk menahan urin, menyebabkan ia cepat penuh dan memaksa untuk buang air kecil dengan lebih kerap.

#3 Peningkatan Jumlah Darah

Semasa hamil, jumlah darah dalam tubuh meningkat untuk menyediakan nutrien dan oksigen yang mencukupi kepada ibu dan bayi yang berkembang.

Peningkatan aliran darah ke buah pinggang akan menghasilkan penapisan sisa yang lebih efisien, yang menyebabkan penghasilan urin yang lebih banyak.

Bacaan Lanjut : 5 Keperluan Wanita Mengandung kali Pertama

#4 Pengekalan Cecair yang Disebabkan oleh Hormon

Walaupun hormon hamil boleh menghasilkan penghasilan urin yang lebih banyak, ia juga boleh menyebabkan pengekalan cecair dalam badan.

Cecair tambahan ini mungkin perlu dikeluarkan lebih kerap melalui buang air kecil.

#5 Posisi Bayi

Apabila bayi berkembang dan berubah kedudukannya dalam rahim, pergerakan bayi ini boleh memberikan tekanan kepada pundi kencing.

Tekanan ini boleh menyebabkan keinginan yang mendadak untuk buang air kecil, walaupun pundi kencing tidak sepenuhnya penuh.

Perlu diingatkan bahawa walaupun kekerapan buang air kecil adalah gejala biasa dan seringkali normal semasa hamil.

Ia juga boleh menjadi tanda jangkitan salur kencing (UTI) tertentu atau masalah perubatan lain.

Jika seorang ibu hamil mengalami kesakitan, rasa terbakar, darah dalam urin, atau demam bersama dengan kekerapan buang air kecil, dia harus segera berjumpa doktor, kerana ini boleh menunjukkan UTI atau masalah lain yang memerlukan rawatan.

Tanda-tanda UTI dari web hmetro.com.my :

  • Rasa tidak selesa, pedih dan seperti terbakar ketika kencing.
  • Lebih kerap kencing daripada biasa.
  • Tiba-tiba ingin kencing (tidak boleh tahan).
  • Sakit belakang atau kejang perut.
  • Air kencing yang pekat atau berbau.
  • Rasa kurang sihat.
  • Kesakitan ketika hubungan seksual.

Ida Ifaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *